Saako antennitöistä kotitalousvähennystä? -Kyllä.

Kotitalousvähennys koskee nyt myös osaa Digiantennin tekemiä töitä vakituiseen ja vapaa-ajan asuntoon. Vuoden 2009 alusta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä on esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen ja sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito. Lisäksi kotitalousvähennyksestä voi hyötyä tietoliikenneyhteyksien käyttöön ottamisessa. Vähennystä saa Digiantennin palveluiden työn osuudesta, ei tarvikkeista. (3.10.2009. )

 

Lue tarkemmin sivuilta: www.kotitalousvahennys.fi

 

Takaisin ylös

 

Miten voin katsoa HD-lähetyksiä?

Teräväpiirtotelevisio eli HDTV (High-definition television) tarkoittaa uuden sukupolven televisiotekniikalla varustettua televisiota. HDTV eroaa aikaisemmasta SDTV:stä (Standard-definition television) huomattavasti tarkemmalla kuvalla. Huomioi myös, että Full HD/HD ready -televisio ei näytä HD-kanavia ilman HD-digiboksia.

 

Sateliitti- ja kaapelitaloudet

HD-lähetysten katselemiseen tarvitset Full HD tai HD ready –television. HD-lähetyksiä voi katsella Canal Digitalilta tai Kaapeli-tv:sta. 

 

Antennitaloudet

Vuonna 2014  HD-lähetykset on saatavilla myös maanpäällisen antenniverkon kautta. Teräväpiirtolähetykset eivät vaikuta aiemmin käyttöönotettuun lähetysverkkoon jossa välitetään peruskanavatarjonta. DNA:n HD-teräväpiirtolähetykset näkyvät jo lähes kaikilla paikkakunnilla. HD-lähetysten vastaanotto saattaa vaatia toimenpiteitä antennijärjestelmille. Nämä asiat tulee olla kunnossa: 

  • VHF-antennin (K5-12) vain DNA:n HD-kanaville 

  • (joihinkin kohteisiin tarvitaan myös vahvistin)

  • DVB-T2 standardia tuleva Antenna Ready HD vastaanotin (televisio tai digiboksi)

  • Kanavapakettisopimus (DNA)

 

Digiantenni on valtuutettu DNA VHF PRO asentajayritys ja olemme päivittäneet antennijärjestelmät HD-kuntoon kesän aikana jo lukuisiin pientaloihin ja taloyhtiöihin Pirkanmaalla. (3.10.2009 / päivitetty 1.6.2014)

 

Katso tarkemmin: www.hdtvopas.fi/

 

Takaisin ylös

 
Miten säät vaikuttavat tv-kuvaan? 

 

Sääolot, kuten lumi, sade tai kovat tuulet vaikutavat televisiovastaanotoon, varsinkin jos vastaanotto on alunperinkin heikko. 

 

Lumisade ja sade

Signaali vaimenee yleensä sateella enemmän kuin selkeällä ilmalla ja pieniä tilapäisiä häiriöitä saattaa ilmetä antennivastaanotossa.

 

Lumisade ei haittaa tavallisesti satelliittivastaanottoa. Satelliittilautaset ja erityisesti niiden mikropäät on suunniteltu niin, että lumi ei kasaudu niille ja haittaa vastaanottoa. Joskus kuitenkin lumi jää mikropään päälle. Jos kuvassa ilmenee häiriöitä ja niiden alkaminen on yhteydessä lumisateeseen, voi lumien puhdistaminen mikropään päältä auttaa.

 

Ukkonen / myrsky

TV, kuten tietokone ja radiokin, ovat alttiita salaman aiheuttamille jännitepiikeille. Suositus! Televisio, digivastaanotin, videonauhuri sekä muut mahdolliset oheislaitteet kannattaa ukkosen ajaksi irrottaa antennista ja sähköverkosta. 

 

Maadoituksen lisäksi voidaan käyttää ns. häiriösuojaa eli pistorasiaan asennetta- vaa laitetta ylijännitteen aiheuttamia piikkejä vastaan. Häiriösuoja asennetaan maadoitetun pistorasian ja suojattavan laitteen väliin

 

 

Radiosää / korkeapaine / helteet

Radiosäästä tai radiokelistä puhutaan, kun mietitään miten keliolosuhteet vaikuttavat radiosignaalin etenemiseen ilmakehässä. Tv-lähetyksiä voi häiritä ilmakehän alaosan lämpötila- ja kosteusjakauman muodostama poikkeuksellinen radiokeli. Poikkeuksellinen radiokeli liittyy tiettyyn säätyyppiin, yleensä pitkäaikaiseen korkeapaineeseen. Erikoisia radiokelejä on useamman kerran vuodessa, mutta tyypillisesti heinä-elokuussa. Häiriöt saattavat kestää tunneista vuorokausiin. 

 

Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa. Radiokelihäiriössä sääolosuhteet saattavat aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.

 

Radiosäällä saattaa näkyä enemmän kanavia tai eri suunnista kuin tavallisesti, myös naapurimaista asti. Signaalin vaimeneminen on usein myös poikkeuksellisen radiokelin seuraus. Häiriö voi liittyä mihin kanavanippuun tai –nippuihin tahansa.

 

Takaisin ylös

 
Televisio vapaa-ajan asuntoon?

 

Pientalojen ja kesämökkien antenniratkaisut eivät juuri poikkea toisistaan mutta usein vastaanotto-olosuhteet mökeillä ovat haastavammat kuin pientaloalueilla.

 

Suurin osa kesämökkiläisistä katsoo televisiota maanpäällisen antenni-tv-verkon kautta. Antennin kautta voi katsoa lähes 40 tv-kanavaa ja myös HD/teräväpiirtolähetyksiä voi katsoa mökilläkin. Huomiota kannattaa kiinnittää antennin oikeaan suuntaukseen, sijoitukseen ja tehokkuuteen. Ammattitaitoinen antenniasentaja saa kuvat näkymään haastavammassakin paikassa.

 

Sisäantenni voi riittää, jos mökki sijaitsee suhteellisen lähellä lähetysasemaa, alle 30 kilometriä. Sisäantennin soveltuvuus selviää vain kokeilemalla. Sisäantennille parhain paikka on TV-lähetysaseman suuntaan olevan ikkunan lähellä, jolloin esimerkiksi huoneessa liikkumisen vaikutus jää vähäisemmäksi. Antennin oman kaapelin jatkaminen vaimentaa signaalia.

 

Mäkeille asennetaan myös satellittilautasia.

 

Jos mökillä saadaan sähkö akusta, on mökkiläisellä kaksi vaihtoehtoa: mökille voi hankkia 12V-jännitteellä toimivan television tai muuntajan, joka muuntaa akkusähkön verkkosähköksi. Tällöin mökillä voidaan käyttää normaaleja verkkovirtakäyttöisiä televisioita.

 

Suurin osa mökkikeikoista tehdään viikonloppuisin tai iltaisin, jolloin isäntäväki on paikalla. 

 

Kesämökkien lisäksi Digiantenni laittaa tv-kuvat kuntoon myös veneissä sekä asuntoautoissa ja -vaunuissa.

 

 

Takaisin ylös

 
 
Antenniverkon katvealueella, mitä tehtävissä?
 

Mikäli epäilet olevasi katvealueella, soita meille. Tulemme tekemään tarvittavat mittaukset ja kirjoitamme katvealuetodistuksen. Todistustuksen perusteella Digita järjestää tv-vastaanottoon tarvittavat laitteet.

 

Takaisin ylös

 
Screenshot 2021-04-14 at 18.48.44.png

DATKO on lyhenne DigiAntenni Toni Koskinen Oy:stä. 

Vain yrityksen nimi lyheni maaliskuun 2021 lopussa. Y-tunnus, sopimukset ja palvelut säilyvät ennallaan. Nimenmuutoksen myötä päivitimme myös sähköpostiosoitteemme ja kotisivumme, uusi sivusto löytyy osoitteesta www.datko.fi